Type Here to Get Search Results !

(100% Correct Answers) NPTEL Soft Skill Development Assignment 6 Answers

 Are you looking the Answers for the assignment of "NPTEL Soft Skill Development Assignment 6" in this website we upload lot of assignment answers like, NPTEL, COURSERA, AMAZON QUIZ, FLIPKART QUIZ, etc... So, Please use this website to learn more things and share your friends. 


NPTEL assignment answers
soft skill development nptel 2022 assignment answers


What is NPTEL Soft Skill Development  

While hard skills teach us what to do, soft skills tell us how to apply our hard skills in a social environment. The focus of the course is to develop a wide variety of soft skills starting from communication, to working in different environments, developing emotional sensitivity, learning creative and critical decision making, developing awareness of how to work with and negotiate with people and to resolve stress and conflict in ourselves and others. 


The uniqueness of the course lies in how a wide range of relevant issues are raised, relevant skills discussed and tips for integration provided in order to make us effective in workplace and social environments. The key areas addressed are conversation skills, group skills, persuasion skills, presentation skills, critical and creative thinking, emotional skills, positive thinking and vocational skills. 


INTENDED AUDIENCE : For anyone keen to improve her soft skills, Elective Course, Open course (UG and PG), No restrictions, ideally after class XII


PREREQUISITES : Basic knowledge in communication and a good understanding of English


INDUSTRY SUPPORT : All industries where soft skills are important will recognize the relevance of this course 

READ MORE: 23/02/2022 Today All Tamil News | தமிழ் செய்திகள்

Course certificate in NPTEL 

The course is free to enroll and learn from. But if you want a certificate, you have to register and write the proctored exam conducted by us in person at any of the designated exam centres.

The exam is optional for a fee of Rs 1000/- (Rupees one thousand only).

Date and Time of Exams: 27 March 2022 Morning session 9am to 12 noon; Afternoon Session 2pm to 5pm.

Registration url: Announcements will be made when the registration form is open for registrations.

The online registration form has to be filled and the certification exam fee needs to be paid. More details will be made available when the exam registration form is published. If there are any changes, it will be mentioned then.

Please check the form for more details on the cities where the exams will be held, the conditions you agree to when you fill the form etc.

CRITERIA TO GET A CERTIFICATE


Average assignment score = 25% of average of best 6 assignments out of the total 8 assignments given in the course.

Exam score = 75% of the proctored certification exam score out of 100

Final score = Average assignment score + Exam score

YOU WILL BE ELIGIBLE FOR A CERTIFICATE ONLY IF AVERAGE ASSIGNMENT SCORE >=10/25 AND EXAM SCORE >= 30/75. If one of the 2 criteria is not met, you will not get the certificate even if the Final score >= 40/100.


Certificate will have your name, photograph and the score in the final exam with the breakup.It will have the logos of NPTEL and IIT Kharagpur .It will be e-verifiable at nptel.ac.in/noc.


Only the e-certificate will be made available. Hard copies will not be dispatched.


"NPTEL" Soft Skill Development Assignment 6 Answers


Question 1: Illumination or insight regarding a problem comes gradually and it is different from trial and error. Is the statement true?

A. True

B. False 


Answer: B 


Question 2: Are divergent and convergent thinking similar types of thinking? 


A. Yes

B. No


Answer: B 


Question 3: In the Indian tradition, the concept of creativity is known as…. 


A. Pratihva

B. Sthitpragya

C. Buddhi 


Answer: A 


Question 4: Which of the following components of creativity are correct? 


A. Novelty

B. Originality

C. Usefulness


Answer: C 


Question 5: Qualitative thoughts are generated by the ______ of the brain, and quantitative thoughts are generated by ______ of the brain.


A. Left hemisphere: Right hemisphere

B. Right hemisphere Left hemisphere

C. Cerebrum: cerebellum 


Answer: B 

READ MORE: 118 vacancies TNPSC Group 2, 2A - Exam Details Official Notification

Question 6: Which of the following is not a component of the creative thinking process? 


A. Execution

B. Incubation

C. lllumination

D. Preparation 


Answer: A 


Question 7: Semantic intuition was developed by Schaude in the year ______ 


A. 1979

B. 1978

C. 1987

D. 1897 


Answer: B 


Question 8: Which of the following methods for generating creative ideas? 


A. Trial and error

8. Means-end analysis

C. Analogies

D. Schema 

i. Only A is correct

ll. Only A, B are correct

ii. Only A, B and C are correct

iv. All are correct 


Answer: D (iv) 


Question 9: The six thinking hats approach was forwarded by ____________ 


A. Schaude

B. Edward De Bono

C. Goleman

D. Freud


Answer: B 


Question 10: is there a need of continuous innovations for sustainability and profitability of organizations? 


A. Yes

B. No 


Answer: A 


Question 11: Below are some statements about creativity. Among these statements, which of the following are myths regarding creativity? 


A. Some people are creative while others are not

B. Creativity is something people have or don't have

C. Creativity is disruptive and counter productive

D. Creativity is only relevant in certain departments (e.g. design, publicity, marketing)

i. Only A and D are correct

il. Both A and B are correct

iii. Both B and C are correct

iv. All of the above are correct 


Answer: D (iv) 


Question 12: In which of these idea generation techniques group members are not hastened and told to write as many alternatives as coming to their minds. 


A. Slipcard writing

B. Brainstorming

C. GD Support System

D. Delphi Technique


i: Only A and B are correct

ii: Only B, C and D are correct

iii. Only C, D and E are correct

iv. All of the above are correct 


Answer: B (ii) 


Question 13: Which of the following components are involved in the process of critical thinking? 


A. Inform and describe

B. Discover and explore

C. Negotiate and cooperate

D. Test and revise

E. Integrate and apply


i: Only A and B are correct

ii: Only B, C and D are correct

iii. Only C, D and E are correct

iv. All of the above are correct 


Answer: D (iv) 


Question 14: What are the dispositions according to Beyer (1995) are possessed by Critical thinkers? 


A. Open-mindedness

B. Fair-mindedness

C. Reasoning

D. Internal locus of control


i. Only A and B are correct

ii. Only B, C and D are correct

iii. Only A, B and C are correct

iv. All of the above are correct 


Answer: B (ii) 


Question 15: Does an increase in critical thinking enhance one’s ability to understand complex phenomena, make important decisions, solve complex problems and resolve difficult issues? 


A. Yes

B. No 


Answer: A 



Post a Comment

0 Comments

Below Post Ad

close